Zahraniční stáž – České centrum New York

České centrum New York hledá na období červenec/srpen 2023 stážistu, jehož náplní práce bude vybudování katalogu a revize fondu knihovny Českého centra New York.

Knihovna Českého centra New York čítá přibližně 3300 jednotek vydaných ve 20. a 21. století, většinou v českém jazyce. Slouží návštěvníkům Českého centra z řad krajanů žijících ve Spojených státech amerických, frekventantům kurzů českého jazyka a zaměstnancům Centra. Cílem je knihovnu zpřístupnit širšímu okruhu čtenářů, jasněji definovat její zaměření a vytvořit zázemí pro hledání nových čtenářů. Úkolem stážisty bude převést provizorní tabulkovou evidenci do katalogizačního programu Tritius a shromáždění podnětů pro vytvoření strategie rozvoje fondu knihovny a její propagace.

Vhodné pro absolventy střední knihovnické školy a zájemce z řad studentů vysokoškolských oborů knihovnictví, archivnictví a pomocných věd historických, muzeologie, ale také pro knihovníky z praxe a další vážné zájemce.

Termín stáže: červenec/srpen 2023 (ideální doba pobytu: 3 týdny)

Požadavky: ukončené středoškolské či alespoň započaté vysokoškolské vzdělání v oboru, práce s PC v rozsahu MS Office a zkušenost s katalogizačním jazykem MARC21 (systémy Tritius /Clavius/ nebo Aleph) podle katalogizačních standardů RDA, samostatnost, znalost angličtiny na úrovni B1 a kulturní přehled.

Nabízíme:

  • potvrzení o odborné praxi
  • ubytování za symbolický poplatek v centru New York City. (Všechny ostatní náklady, včetně letenky a zdravotního pojištění si hradí stážista z vlastních zdrojů)
  • Během stáže bude mít stážista prostor pracovat na případném vlastním projektu a využívat pro to zázemí Českého centra NY a poznat v praxi kulturní diplomacii. S ohledem na ideální polohu sídla Českého centra NY v centru města a široké síti kontaktů jeho zaměstnanců se nabízí konzultace a návštěvy odborných pracovišť, muzeí a galerií a dalších paměťových institucí ve městě.

Životopis a motivační dopis zasílejte na: konvalina@czechcenter.com

Úvod > Pracovní příležitosti > Zahraniční stáž – České centrum New York